Saturday, December 08, 2012

Dance genres


House bestaat nu ruim 25 jaar en heeft in die tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt. House heeft de rol van de DJ totaal veranderd. Van plaatjesdraaier in de disco die materiaal van anderen draait is de DJ veranderd in een artiest die niet alleen draait maar die ook vaak zelf muziek maakt en en produceert.
House is een muziekgenre geworden met vele subgenres. House is onderdeel van de Dance Music. Ik vind het moeilijk een onderscheid te maken tussen Dance en House. Dansbare muziek van een popgroep kan via een mix worden omgetoverd in House. Popgroepen als Kasabian, Muse of Frans Ferdinand brengen vaak single's met Houseversies van hun nummers. Is dit Pop of House? Als het House is, wat voor House is het dan? Vaak worden nummers gemixt naar de eisen van verschillende genres. Een nummer krijgt verschillende (genre)mixen zoals een Dubstep, Drum'n'Bass of Trance mix. Om het overzicht van gengres nog moeilijker te maken veranderen ze in de loop van tijd van naam. Garage, Jungle en Acid zijn vroegere namen van genres die inmiddels zijn verder ontwikkeld. Om toch een overzicht te geven van de huidige genres verwijs ik naar de site van Beatport.


Het is een site voor Djs met een duidelijke genre indeling. Die indeling is als volgt:
Chill out, Deep House, Drum'n'Bass, Dubstep, Electro House, Electronica, Funk / R&B, Glitch Hop, Hard Dance, Hardcore / Hard Techno, Hip-Hop, House, Indie Dance / Nu Dance, Minimal, Pop / Rock, Progressive House, Psy-Trance, Reggae / Dub, Tech House, Techno

No comments: