Monday, December 10, 2012

Dames in muziekland

Billboard Top Charts

http://www.billboard.com/news#/features/katy-perry-q-a-billboard-s-woman-of-the-1008032752.story 

De Billboard, het Amerikaanse blad voor de muziekindustrie, heeft Katy Perry uitgeroepen tot de vrouw van het jaar. In het zelfde nummer staat ook de top van vrouwen die in de muziekindustrie werken. Het maakt duidelijk dat niet alleen in de muziek zelf, maar ook achter de schermen, vrouwen steeds gelijkwaardiger worden ten opzichte van de mannen. De muziekindustrie is van oudsher geleid door mannen zowel voor als achter de schermen. Natuurlijk waren er zangeressen en vrouwelijke muzikanten maar die speelden met mannelijke begeleiding en zongen door mannen gemaakte teksten. Wat dat betreft lijkt populaire muziek op klassiek. In de klassieke muziek zijn de dames ook eeuwen geweerd als componist en speelden zij een uitvoerende rol.
Ik denk dat we niet te positief over de rol van dames moeten zijn. Vrouwen die zelf de gehele productie doen, zoals voorbereiding, opnames en distributie. zijn er maar weinig. Een mooi voorbeeld van een vrouw die dat wel doet is Peaches. Zij speelt ook met het imago van de macho rockster om daar een vrouwelijke variant tegenover te zetten. Voor wie Spotify heeft:

Peaches – Fatherfucker 

Website: http://peachesrocks.com/

PS Het beste is mijn Blog te volgen in combinatie met Spotify zodat je kan luisteren naar waar ik over schrijf. Ik zal proberen in de toekomst ook meer informatie te geven over waar je de muziek kan beluisteren (op CD, ipod, YouTube) zodat Spotify niet noodzakelijk is.

No comments: