Sunday, January 27, 2013

Popmuziek en politiek

Internet: 
Happy days are here again
Doe mee met de SP

YouTube: 
Happy days are here again

Machine gun 
Star Spangled Banner 
Stand up for your rights
Working class hero 
Anarchy in the UK
Punk Prayer

Music is the weapon (documentaire Fela Kuti)

Gaan popmuziek en politiek goed samen? Jazeker, de verkiezings campagne van President Roosevelt gebruikte al het liedje 'Happy days are here again' ter ondersteuning. Het liedje bestond al maar paste erg goed bij de positieve campagne van Roosevelt, dus werd het gebruikt. In Nederland laat de SP Bob Fosko een speciaal voor de partij gemaakt zingen. 
Politici kunnen niet alleen gebruik maken van (pop)muziek in hun advertenties maar ook de steun van artiesten krijgen. Zo steunden de Beach Boys president Reagan en heeft Bruce Springsteen Obama gesteund. Soms hoeven politici geen enkele moeite te doen om de steun van politici te krijgen. Mick Jagger stemt op de Torries omdat Labor zijn (belasting)geld afpakt en laat dat ons weten ook.
Andere artiesten schrijven maatschappijkritische of politieke songs. Zo werd Bob Dylan ongewild de zogenaamde woordvoerder van de protestgeneratie. Iets dat hij zelf absoluut niet wilde. Dylan heeft zichzelf altijd als muzikant gezien. Wel heeft hij zich een tijdje ingezet voor onze lieve heer.Gelukkig doet hij dat al tijden niet meer.
Jimi Hendrix liet duidelijk weten hoe hij over Amerika en Vietnam dacht. Je hoort de oorlog in zijn werk terug. Bob Marley nam het op tegen armoede en politieke corruptie. Zijn songs zijn een duidelijk protest tegen de bestaande orde. Lennon schreef met zijn 'working class hero' een arbeiders klassieker.
De anarchie van de Sex Pistols heb ik nooit serieus kunnen nemen. Toch is punk de politieke muziekstrooming bij uitstek. Het is de muziek van de kraakbeweging.
Er zijn maar weinig artiesten die verder gaan dan zingen en ook aktie voeren. Frank Zappa was in de laatste jaren van zijn leven aktief voor de vrijheid van meningsuiting. De Afrikaanse Fela Kuti had politieke aspiraties in Negeria.
Hoe gevaarlijk is het om als artiest aan politiek te doen? Dat verschilt heel erg per land. In het Westen kan veel maar af en toe komen er conservatieve krachten naar boven die proberen de klok terug te draaien. In landen als China of Rusland is het veel moeilijker om te zingen wat je wilt. Pussy Riot, met 2 jaar strafkamp voor het zingen van een liedje in de kerk, kan daar over meepraten...

No comments: