Monday, January 28, 2013

Een gitaar kapot slaan

YouTube:
The Who
Jimi Hendrix 
Nirvana 

Rory Gallagher

Hoe groot is je eigen zelfhaat  en vernietigings drang? Bij een aantal popartiesten is of was die zeer groot. The Who en Jimi Hendrix hebben in de jaren zestig een manier bedacht om dat ook op het podium te laten zien. Het ritueel van muziekinstrument(en) vernietigen werd uitgevonden. Normaal geeft een muzikant heel erg veel om zijn muziekinstrument want het is het middel en de vertolker van zijn techniek en gevoelens. Zo had de Ierse gitarist Rory Gallagher een speciale Fender gitaar. De kast was behoorlijk versleten maar hij speelde er graag op.
Bij de Who lag die liefde voor het instrument wat anders. Drummer Keith Moon en gitarist Pete Townsend stopten zoveel agressie in de muziek dat zij aan het einde van een optreden hun instrumenten en apparatuur te lijf gingen. In de eerste jaren van de Who moesten vooral gehuurde spullen worden vergoed waardoor er finacieel verlies werd geleden. Keith Moon ging met zijn vernielzucht nog wat verder door in iedere hotelkamer waar hij moest slapen, de televisie uit het raam te gooien. Moon heeft uiteindelijk de tekst van 'My Generation' (I hope to die before I get old) in praktijk gebracht.
Jimi Hendrix had ook een haat-liefde verhouding met zijn gitaar. Hij kon niet alleen fenominaal spelen maar was ook gek op geluidseffecten met zijn gitaar. De gitaar moest er zelf echter ook vaak aan geloven. Inmiddels is Jimi zelf in de (gitaar)hemel.
Het vernietigen van muziekinstrumenten heeft navolging gekregen. Vaak is dat een zwak aftreksel van Moon, Townsend en Hendrix. Er was een groep die het echer wel kon. In Nirvana zat zoveel frustratie en agressie dat ook zij de kunst verstonden van het 'instrument smashen'. Kurt Corbain is inmiddels Keith en Jimi gezelschap gaan houden. Als ze samen zouden gaan spelen? Hoe zouden deze drie heren hun hemels concert beeindigen? En, zou Rory ook meespelen? (volgens Jimi was Rory de beste...)

 

No comments: